Skip to content Skip to footer

De beginnershandleiding voor het kiezen van de beste vorm van goud

Home » Blogs » Goud » De beginnershandleiding voor het kiezen van de beste vorm van goud

De beginnershandleiding voor het kiezen van de beste vorm van goud

Goud heeft de mensheid eeuwenlang verblind en gewaardeerd om zijn schoonheid, zeldzaamheid en waargenomen stabiliteit. Tegenwoordig blijft het een populaire keuze voor zowel investeerders als verzamelaars. Maar als het om fysiek goud gaat, kunnen de opties overweldigend zijn. Munten, staven, sieraden, edelmetaal – wat is de beste keuze voor u? Maak je geen zorgen, deze beginnersgids helpt je bij het navigeren door de schitterende wereld van fysiek goud en het vinden van de perfecte vorm voor jouw behoeften.

Welke vorm u ook kiest, de zuiverheid van goud staat voorop. Zuiverheid wordt op twee manieren gemeten:

Karats (kt):
wordt gebruikt voor sieraden, waarbij 24kt puur goud is (99,99%) en lagere kts wordt gemengd met andere metalen.

Fijnheid:
Gebruikt voor edelmetaal, waarbij .999 puur goud is en lagere cijfers het percentage aanwezig goud aangeven (bijvoorbeeld .900 is 90% goud).

Voordat u begint met het
Inkoop goud, moet u de twee belangrijkste termen begrijpen die uw reis zullen begeleiden:

Wederverkoopwaarde: Dit is het bedrag waarvoor u uw goud kunt verkopen, idealiter hoger dan wat u heeft betaald. Zie het als de schat aan het einde van je regenboog.

Premium: Dit zijn de extra kosten die u betaalt boven de huidige marktprijs van het goud, zoals de tol die u betaalt om de brug over te steken naar die schat. Verschillende vormen van goud hebben verschillende premies.

Laten we nu beginnen met het verkennen van de verschillende soorten goud!

  1. Goudstaven:

Baren, het toonbeeld van investeringsgoud, bieden de puurste vorm (vaak 24k) in gestandaardiseerde gewichten (1 gram tot 1 kilogram en meer). Door hun eenvoud en opslaggemak zijn ze ideaal voor het behoud van rijkdom op de lange termijn. Grote staven kunnen echter minder liquide zijn (gemakkelijk omgezet in contant geld) dan kleinere vormen.

De OG van fysiek goud: Klassieke rechthoekige staven, verkrijgbaar in verschillende maten (van 1 gram tot 400 ounces).

Pluspunten:

Hoge liquiditeit: Gemakkelijk te kopen en verkopen, vooral grotere repen. 
Lagere premies: Over het algemeen goedkoper dan munten vanwege eenvoudiger productie. Veilige opslag: stapelbaar en eenvoudig op te bergen in kluizen of kluisjes.

Nadelen:


Minder spannend: niet zo esthetisch als munten. 
Deelbaarheidsuitdaging: Moeilijk om in kleinere porties te verkopen zonder te smelten. 

Vervalsingsrisico: Hoger dan bij munten vanwege eenvoudiger ontwerp.

  1. Gouden munten:

Door het investeringspotentieel te combineren met verzamelwaarde, zijn munten verkrijgbaar in verschillende zuiverheden, gewichten en ontwerpen. Door de overheid uitgegeven bullion-munten zoals American Eagles of Canadian Maple Leafs bieden een hoge liquiditeit en gegarandeerde zuiverheid. Soevereine munten hebben, net als Britse soevereinen, een historische betekenis, waardoor hun waarde in de loop van de tijd mogelijk toeneemt. Maar wees op uw hoede voor de premie, een prijs die wordt toegevoegd aan de goudwaarde vanwege het ontwerp en de aantrekkingskracht voor verzamelaars.

Het genot van de verzamelaar: verkrijgbaar in verschillende maten, uitvoeringen en historische betekenis.

Pluspunten:

Investering en esthetische aantrekkingskracht: Combineert financiële waarde met verzamelbare schoonheid. 
Gemakkelijk deelbaar: Gemakkelijker te verkopen in kleinere coupures dan staven.

Lager risico op vervalsing: hebben vaak ingewikkelde ontwerpen en beveiligingskenmerken.

Nadelen:

Hogere premies: duurder dan repen vanwege ontwerp- en muntkosten. 
Overwegingen bij opslag: Omvangrijk en vereist een zorgvuldige behandeling om schade te voorkomen.

Beperkte liquiditeit: Sommige zeldzame munten zijn mogelijk moeilijker snel te verkopen.

  3.
Gouden sieraden:

 Draagbaar goud dat ook voor zijn metaalwaarde verkocht kan worden. Voor degenen die schoonheid naast waarde waarderen, bieden gouden sieraden een stijlvolle manier om het edelmetaal te bezitten. Van delicate kettingen en armbanden tot statement-ringen en oorbellen, de opties zijn eindeloos. Sieradengoud wordt echter meestal gemengd met andere metalen vanwege de duurzaamheid en het ontwerp, wat resulteert in een lagere zuiverheid (meestal 14k of 18k). Bovendien dragen het vakmanschap en de edelstenen aanzienlijk bij aan de prijs, en niet alleen aan het goudgehalte.

Pluspunten:

Dubbele plicht: geniet van de schoonheid en investeer tegelijkertijd. 
Emotionele waarde: Kan een sentimentele betekenis hebben die verder gaat dan de geldelijke waarde. Grote verscheidenheid: verkrijgbaar in talloze stijlen en ontwerpen, passend bij uw smaak.

Nadelen:

Laagste goudgehalte: vaak gemengd met andere metalen, waardoor de waarde van puur goud afneemt. 
Hoge premies: Sieradenprijzen houden rekening met ontwerp, merk en vakmanschap. Schaderisico: gevoeliger voor slijtage, wat invloed heeft op de verkoopwaarde.

  4. Goud:

De keuze van de goudliefhebber: Ongewone, vaak historische, gouden voorwerpen zoals blokken, rondes en nuggets.

Pluspunten:

Uniciteit:
Kan zeer verzamelbaar en waardevol zijn vanwege zeldzaamheid of historische betekenis.

Beleggingspotentieel: Sommige zeldzame edelmetalen kunnen in de loop van de tijd aanzienlijk in waarde stijgen.

Conversatiestarter:
een gegarandeerde showstopper in elke collectie.

Nadelen:

Hoge kosten: Vaak veel hoger geprijsd dan hun goudgehalte vanwege zeldzaamheid en historische waarde.

Beperkte liquiditeit:
Het vinden van kopers voor zeldzaam edelmetaal kan een uitdaging zijn.

Authenticatie-uitdagingen:
Het verifiëren van de authenticiteit kan moeilijk zijn voor niet-expert.

Hoe selecteert u de juiste goudinvestering?

  1. Beleggingsdoelen:

Begin met het inkoop goud Antwerpen door uw beleggingsdoelen duidelijk te maken. Streef je naar puur financieel gewin, op zoek naar een tastbare waardeopslag, of misschien een combinatie van beide? Als u uw doelstellingen begrijpt, komt u terecht in de richting van de meest geschikte vorm van beleggen in goud.

  2. Begroting:

Evalueer vooraf hoeveel u bereid bent te investeren. Verschillende vormen van goud hebben verschillende prijsniveaus, dus als u een duidelijk budget in gedachten heeft, beperkt u uw opties en zorgt u ervoor dat uw investering in lijn ligt met uw financiële draagkracht.

  3. Liquiditeitsbehoeften:

Bedenk hoe snel u uw goud mogelijk moet verkopen. Als liquiditeit een topprioriteit is, kunt u wellicht kiezen voor meer liquide vormen, zoals erkende munten. Aan de andere kant, als u het zich kunt veroorloven om geduldig te zijn, kunnen grotere bullion bars een haalbare optie zijn.

  4. Opslagopties:

Heeft u een veilige plek om uw goud op te slaan? De veiligheid van uw investering is cruciaal. Of het nu gaat om een kluis thuis of een beveiligde kluis: zorg ervoor dat u over een betrouwbare opslagoplossing beschikt.

  5. Persoonlijke voorkeuren:

Houd ten slotte rekening met uw persoonlijke voorkeuren. Waardeert u de bruikbaarheid van staven, de schoonheid van munten, de modieuze flair van sieraden of het unieke karakter van edelmetaal? Uw persoonlijke smaak speelt een belangrijke rol bij het tot een plezierige en bevredigende onderneming maken van uw goudinvestering.

  6. Esthetiek:

Voor degenen die de visuele aspecten van hun beleggingen op prijs stellen, kunnen verzamelmunten, sieraden of unieke blokken zowel esthetisch plezier als intrinsieke waarde bieden. Hierdoor kunt u niet alleen genieten van uw investering vanwege het financiële potentieel, maar ook vanwege de visuele aantrekkingskracht.

Voorbij de vorm - Algemene overwegingen:

Ongeacht de specifieke vorm die u kiest, houd deze belangrijke overwegingen in gedachten voordat u goud koopt:

  1. Gerenommeerde bron:

Koop altijd bij vertrouwde dealers met controleerbare zuiverheid en certificeringen. Dit zorgt ervoor dat u krijgt waar u voor betaalt en beschermt u tegen mogelijke oplichting of namaak goud.

  2. Veilige opslag:

Investeer in een veilige of beveiligde bewaardoos voor fysiek goud. Een goede opslag is essentieel om uw investering te beschermen tegen diefstal of schade.

  3. Goede verzekering:

Overweeg om uw goud te verzekeren voor extra gemoedsrust. Hoewel fysieke beveiligingsmaatregelen van cruciaal belang zijn, voegt een verzekering een extra beschermingslaag toe in geval van onvoorziene gebeurtenissen.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen en uw eigen voorkeuren en financiële situatie te begrijpen, kunt u vol vertrouwen de juiste kampioen en vorm kiezen voor uw goudinvesteringsreis.

Het bezitten van fysiek goud kan een lonende ervaring zijn, omdat het een tastbare verbinding biedt met dit tijdloze bezit. Door de formulieren, uw risicotolerantie en uw doelen te begrijpen, kunt u met vertrouwen door het gouden doolhof navigeren en de vorm kiezen die voor u het helderst is. Vergeet niet dat deze gids nog maar het begin is; duik dieper in onderzoek, vraag advies aan Shemesh Goud-experts en vertrouw uiteindelijk op je instinct!

Disclaimer: dit is uitsluitend voor informatieve doeleinden en mag niet als financieel advies worden beschouwd. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde financieel adviseur voordat u beleggingsbeslissingen neemt.

Veelgestelde vragen

  1. Wat is het verschil tussen fysiek en papieren goud?

Er zijn twee manieren om goud te bezitten: fysiek (zoals munten of staven) en op papier (zoals ETF’s of goudfondsen). Fysiek goud geeft u het tastbare bezit dat u kunt bezitten en opslaan, terwijl papiergoud het eigendom vertegenwoordigt van goud dat in het bezit is van iemand anders. Hier is een overzicht:

Fysiek goud: biedt direct eigendom, tastbaar gevoel en mogelijk een hogere verkoopwaarde voor zeldzame of verzamelbare stukken. Vereist veilige opslag en verzekering. Kan minder vloeibaar zijn dan papiergoud.

Papiergoud: gemakkelijker te kopen en verkopen, vaak met lagere transactiekosten. Geen gedoe met opbergen. Normaal gesproken volgt u de spotprijs van goud nauwlettend, maar u bezit aandelen en geen echt goud.

  2. Welke vorm van goud is geschikt voor mij?

Het hangt er van af! Denk na over uw doelen en omstandigheden:

Beleggingsstrategie: Als u een langetermijnbelegger bent die op zoek is naar zekerheid en bescherming tegen inflatie, kan fysiek goud ideaal zijn. Voor het diversifiëren van uw portefeuille met flexibel kopen en verkopen, is papieren goudpotrebbe uw keuze.

Budget: Fysiek goud brengt opslag- en verzekeringskosten met zich mee, terwijl papiergoud doorgaans lagere kosten met zich meebrengt. Begin met een bedrag dat u prettig vindt om te beleggen, ongeacht de vorm.

Persoonlijke voorkeur: Vind je het leuk om echt goud te bezitten? Of geeft u de voorkeur aan het gemak en de eenvoud van papieren beleggingen? Kies de vorm die bij uw comfortniveau past.

  3. Wat zijn de verschillende soorten fysiek goud?

De twee belangrijkste opties zijn:

Goudstaven: zijn doorgaans verkrijgbaar in verschillende maten (van kleine fracties van een ounce tot flinke stenen!), en bieden lagere premies (de extra kosten boven de spotprijs) vergeleken met munten.

Gouden munten: Populair voor verzamelaars en kleinere beleggingen, verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen (denk aan bullion-munten zoals American Eagles of verzamelobjecten zoals Zuid-Afrikaanse Krugerrands). Premies kunnen hoger zijn voor verzamelmunten.

 4. Waar koop en bewaar ik goud?

Bij het kopen van goud is het vertrouwen op gerenommeerde dealers van cruciaal belang! Banken, edelmetaalhandelaren en sommige online platforms bieden goudaankopen aan. Onderzoek hun reputatie en vergelijk prijzen voordat u zich engageert. Overweeg voor opslag opties zoals beveiligde kluizen, kluisjes of gespecialiseerde goudopslagfaciliteiten.

  5. Hoe zit het met belastingen op goud?

Vergeet niet dat belastingen deel uitmaken van het spel! Vermogenswinstbelasting is van toepassing op de winst die wordt gemaakt bij de verkoop van goud, afhankelijk van de bezitsperiode en uw rechtsgebied. Raadpleeg een belastingprofessional voor specifiek advies.

Vergeet niet dat er geen pasklaar antwoord is op de keuze voor de beste vorm van goud. Neem de tijd, doe je onderzoek en geef prioriteit aan je eigen doelen en comfortniveau. Met deze veelgestelde vragen in gedachten ben je goed op weg om het gouden pad onder de knie te krijgen!

FAQs

Online goud verkopen via Shemesh Goud kan een eenvoudig proces zijn. Als gerenommeerd platform gevestigd in Antwerpen, zijn wij gespecialiseerd in het kopen en verkopen van goud, zilver, horloges en diamanten. Onze gebruiksvriendelijke interface en ons veilige transactieproces maken het gemakkelijk voor u om uw goud met vertrouwen online te verkopen.

Bij Shemesh Goud geven we prioriteit aan de privacy en veiligheid van onze gebruikers. We hebben maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat u uw goud kunt verkopen zonder spam te ontvangen. Ons platform maakt gebruik van beveiligde communicatiekanalen en beschermt uw persoonlijke gegevens. U kunt er zeker van zijn dat we spampreventie serieus nemen en ernaar streven om een probleemloze verkoopervaring te bieden.

De tijd die nodig is om een aanbod te ontvangen om online goud te verkopen, kan variëren, afhankelijk van het platform en de specifieke koper. Sommige online goudkopers bieden directe offertes op basis van de informatie die u over uw goud verstrekt, terwijl anderen u kunnen vragen de items ter beoordeling op te sturen voordat u een bod uitbrengt.

Bij Shemesh Goud begrijpen we dat tijd kostbaar is. We streven ernaar om onze klanten snel aanbiedingen te doen. Na het indienen van de nodige informatie over uw goud, is ons evaluatieproces efficiënt en gestroomlijnd. In de meeste gevallen kunt u binnen enkele dagen, zo niet eerder, een offerte verwachten.

Het online verkopen van goudstaven omvat meestal de volgende stappen:

  1. Onderzoek gerenommeerde kopers: Zoek naar vertrouwde online platforms of dealers, zoals Shemesh Goud die gespecialiseerd zijn in het kopen van goudbaren.
  2. Verzamel informatie over uw goudstaven: Noteer het gewicht, de zuiverheid en eventuele relevante markeringen of certificeringen die aan uw goudbaren zijn gekoppeld. Deze informatie zal helpen bij het bepalen van hun waarde.

  3. Vind het juiste platform of dealer: Kies een betrouwbaar platform of dealer, zoals Shemesh Goud, die een eenvoudig proces biedt voor het verkopen van goudbaren. Zorg ervoor dat ze een veilig systeem hebben voor het afhandelen van transacties.
  4. Aanbiedingen ontvangen en beoordelen: Zodra u de nodige informatie heeft verstrekt, zal de koper uw goudbaren beoordelen en een bod uitbrengen. Evalueer het aanbod op basis van marktprijzen en uw eigen onderzoek.

  5. Accepteer het aanbod en voltooi de transactie: Als u tevreden bent met het aanbod, volgt u de instructies van het platform om het te accepteren en door te gaan met de transactie. Dit kan inhouden dat de goudstaven veilig naar de koper worden verzonden en dat de betaling wordt ontvangen